Kultura popularna a elita: przemyślenia nad wartością kulturową.
Antocyjany są zwłaszcza odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w przeróżnych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona oraz w trakcie procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania odcienia winu. Są odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, bowiem już ich sok jest koloru czerwonego. W największym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są jednakże wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony lub też różowy, zależy pod każdym względem, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są wspólnotą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na kolory od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się głównie antocyjanom.
1. Sprawdź to
2. Znajdź tutaj
3. Wejdź
4. Znajdź więcej
Sztuka a społeczeństwo: jak twórczość artystyczna odzwierciedla zmieniające się realia.